top of page
Αναζήτηση

Αποκαλύπτοντας τα Μυστήρια της Αρχαίας Θεραπείας: Το Ασκληπιείο του Φενεού και η Κεφαλή της Υγείας

  • VASILIKI BARLAOURA
  • 27 Φεβ
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Το ταξίδι προς την υγεία και την ευεξία είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η ανθρωπότητα. Οι αρχαίοι πολιτισμοί, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, χάραξαν μοναδικούς δρόμους προς τη θεραπεία. Ένας ξεχωριστός τόπος είναι το Ασκληπιείο του Φενεού, ένα αρχαίο ιερό αφιερωμένο στον Ασκληπιό, τον σεβαστό θεό της ιατρικής. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε τα θαύματα του ιερού αυτού και θα εξετάσουμε τον ζωτικό ρόλο της Υγείας, της θεάς που προσωποποιούσε την υγεία.



The Asklepieion of Feneos


Νέα Ευρήματα στο Ασκληπιείο Φενεού


Το Ασκληπιείο της Αρχαίας Φενεού βρίσκεται στην κοιλάδα του Φενεού, στις ανατολικές υπώρειες του νοτίου λοφίσκου της Ακρόπολης, σε υψόμετρο 750 μ. Η πρώτη ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε το 1958 από την αείμνηστη Ε. Πρωτονοταρίου-Δεϊλάκη, φέρνοντας στο φως σημαντικά τμήματα του ιερού. Από το 2007 έως το 2014, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας υλοποίησε εργασίες ανάδειξης του χώρου, αποτύπωση και τεκμηρίωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων, καθώς και μικρές δοκιμαστικές τομές.


Το 2015 ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος του συστηματικού ανασκαφικού προγράμματος της ΕΦΑ Κορινθίας υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Κίσσα, καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, σε συνεργασία με τον καθηγητή Torsten Mattern του Πανεπιστημίου του Trier της Γερμανίας.


Η κύρια φάση του ιερού ανάγεται στο β’ μισό του 2ου αι. π.Χ. και περιλαμβάνει κεντρική αίθουσα (Δωμάτιο Β), όπου υπήρχε ενεπίγραφο βάθρο με ακρόλιθα αγάλματα του Ασκληπιού και της Υγείας, έργα του Αθηναίου γλύπτη Άτταλου. Το δάπεδο της αίθουσας ήταν διακοσμημένο με περίτεχνα γεωμετρικά ψηφιδωτά. Στο Δωμάτιο Α βρέθηκε βάθρο με χάλκινα και λίθινα αγάλματα, καθώς και μαρμάρινη τράπεζα προσφορών. Το Δωμάτιο Γ, νότια του Δωματίου Β, παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, καθώς διαθέτει παράθυρο αντί για είσοδο, καθιστώντας ασαφή τη χρήση του.


Μπροστά από τα δωμάτια αναπτύσσεται περιστύλιο ιωνικού ρυθμού και υπαίθρια αυλή. Κατά την τελευταία ανασκαφή, διαπιστώθηκε ότι το περιστύλιο είχε σχήμα «Π» και ότι η κύρια είσοδος του ιερού βρισκόταν στα ανατολικά, με δευτερεύουσα είσοδο στα βόρεια. Διαδοχικές οικοδομικές φάσεις καταγράφονται ήδη από το β’ μισό του 4ου αι. π.Χ. Το ιερό καταστράφηκε πιθανώς από σεισμό τον 1ο αι. μ.Χ. και ανακατασκευάστηκε ως χώρος αυτοκρατορικής λατρείας.


Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι η χρήση του χώρου ανάγεται ήδη από τη Μεσοελλαδική και Υστεροελλαδική περίοδο, ενώ οι παλαιότερες κατασκευές χρονολογούνται στα τέλη του 7ου - αρχές του 6ου αι. π.Χ.



The head of Ygeia




Τείχος και Ιερό στην Αρχαία Φενεό


Σημαντικά νέα ευρήματα προέκυψαν από το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχαία Φενεός», συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Αποκαλύφθηκε αμφιπρόσωπο τείχος μήκους 230 μ. και ύψους έως 4,50 μ., που ενισχύεται με πέντε πύργους διαμέτρου 5,50-6,00 μ. Χρονολογείται μετά το 345 π.Χ., όπως επιβεβαιώνει η εύρεση χάλκινου νομίσματος της Σικυώνας.


Η ανασκαφή ανέδειξε επίσης ίχνη κατοίκησης από τη Νεολιθική περίοδο, καθώς και ένα ιερό αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα, με κατασκευαστικές φάσεις από την αρχαϊκή έως την κλασική εποχή. Αναθήματα περιλαμβάνουν κεραμική, πήλινα ειδώλια, χάλκινα αντικείμενα και κοσμήματα.


Η Αρχαία Φενεός, σημαντική αρκαδική πόλη, βρισκόταν στη σημερινή Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, σε υψόμετρο 770 μ. Η ανασκαφική έρευνα αποκαλύπτει συνεχώς νέα στοιχεία για την ιστορία και τη σημασία της περιοχής.










 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στενό Κορινθίας,

20014 Ελλάδα 

Τηλ: +30 2747 51602 

Κιν.: +30 694 617 1111

  • TikTok
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© 2025 Hermea Grand Mountain Villa & Spa

bottom of page